NCERT|HPBOSE Class 10th English First Flight -A Letter To God MCQs

NCERT|HPBOSE Class 10th English First Flight -A Letter To God MCQs : Here are 27 multiple-choice questions with answers related Chapter No. 1 :A Letter to God” Class 10th from English Book First Flight.

  1. What was the only thing the earth needed for a good harvest, according to Lencho?
    a) Sunlight
    b) A downpour or at least a shower
    c) Strong winds
    d) Fertile soil
    Ans : b) A downpour or at least a shower
  2. What did Lencho compare the big raindrops to?
    a) Pearls
    b) New coins (ten cent pieces)
    c) Diamonds
    d) Grains of rice
    Ans : b) New coins (ten cent pieces)
  3. What sudden weather event followed the initial rain?
    a) The sun came out
    b) A strong wind began to blow, bringing very large hailstones
    c) The river overflowed
    d) Locusts attacked the field
    Ans : b) A strong wind began to blow, bringing very large hailstones
  4. For how long did the hail rain on the valley?**
    a) A few minutes
    b) Half an hour
    c) An hour
    d) All night
    Ans : c) An hour
  5. What was Lencho’s primary feeling when the storm had passed?
    a) Joy
    b) Relief
    c) Sadness
    d) Anger
    Ans : c) Sadness
  6. What was the single hope in the hearts of all who lived in Lencho’s house?
    a) Help from neighbors
    b) Help from the government
    c) Help from God
    d) Finding a new field
    Ans :c) Help from God
  7. How much money did Lencho ask God for in his letter?
    a) Fifty pesos
    b) Seventy pesos
    c) One hundred pesos
    d) Two hundred pesos
    Ans : c) One hundred pesos
  8. Who was the first person at the post office to discover Lencho’s letter to God?
    a) The postmaster
    b) A postman
    c) A counter clerk
    d) Another customer
    Ans :b) A postman
  9. What was the postmaster’s initial reaction upon seeing the letter addressed to God?**
    a) He became angry
    b) He broke out laughing
    c) He felt sad
    d) He was surprised but serious
    Ans : b) He broke out laughing
  10. What idea did the postmaster come up with to maintain Lencho’s faith?
    a) To ignore the letter
    b) To answer the letter
    c) To send Lencho a telegram
    d) To visit Lencho’s house
    Ans :b) To answer the letter
  11. How did the postmaster manage to collect money for Lencho?**
    a) He used all his salary
    b) He asked for money from his employees, gave part of his salary, and several friends gave for charity.
    c) He took it from the post office funds
    d) He wrote a letter to the government
    Ans : b) He asked for money from his employees, gave part of his salary, and several friends gave for charity.
  12. How much money was the postmaster able to send Lencho?
    a) Exactly one hundred pesos
    b) Less than half
    c) A little more than half (seventy pesos)
    d) Twenty pesos
    Ans : c) A little more than half (seventy pesos)
  13. What single word was used as a signature on the letter Lencho received?
    a) The Postmaster
    b) A Friend
    c) God
    d) Anonymous
    Ans : c) God
  14. What was Lencho’s reaction when he saw the money in the letter?
    a) He was surprised and happy
    b) He was grateful
    c) He showed not the slightest surprise, but became angry when he counted it.
    d) He immediately wrote a thank you note
    Ans : c) He showed not the slightest surprise, but became angry when he counted it.
  15. In his second letter, what did Lencho call the post office employees?
    a) Being inefficient
    b) A bunch of crooks
    c) Losing his mail
    d) Not understanding his faith
    Ans : b) A bunch of crooks
  16. The word ‘draped’ as used in the story (e.g., “draped in a curtain of rain”) means:
    a) Exposed
    b) Covered (with cloth)
    c) Destroyed
    d) Scattered
    Ans: b) Covered (with cloth)
  17. The word ‘amiable’ used to describe the postmaster means:
    a) Angry and unpleasant
    b) Friendly and pleasant
    c) Strict and serious
    d) Dishonest
    Ans : b) Friendly and pleasant
  18. In the sentence, “Lencho…had done nothing else but see the sky towards the north-east,” what does ‘nothing else but’ emphasize?
    a) He had done only this.
    b) He had done many things.
    c) He was bored.
    d) He was looking for a storm.
    Ans : a) He had done only this.
  19. Which of the following is explicitly given as a metaphor for ‘raindrops’ in the story?
    a) Huge mountains
    b) New coins
    c) Frozen pearls
    d) Plague of locusts
    Ans : b) New coins
  20. In the sentence “The woman, who was preparing supper, replied, ‘Yes, God willing.’,” what kind of clause is “who was preparing supper”?
    a) A defining relative clause
    b) A non-defining relative clause
    c) An independent clause
    d) A subordinate clause
    Ans : b) A non-defining relative clause
  21. Who is the author of the poem “Dust of Snow”?**
    a) Robert Frost
    b) Lencho
    c) Jaya
    d) Arti
    Ans : a) Robert Frost
  22. What type of tree is mentioned in “Dust of Snow”?
    a) Maple
    b) Oak
    c) Pine
    d) A hemlock tree
    Ans : d) A hemlock tree
  23. What action by the crow changed the poet’s mood in “Dust of Snow”?**
    a) Flying away
    b) Singing a song
    c) Shaking down the dust of snow
    d) Building a nest
    Ans :c) Shaking down the dust of snow
  24. In “Dust of Snow,” what does the poet mean by a “day I had rued”?
    a) A day he had celebrated
    b) A day he had looked forward to
    c) A day he had held in regret
    d) A day he had enjoyed greatly
    Ans : c) A day he had held in regret
  25. According to the poem “Fire and Ice,” which of these does ‘fire’ primarily represent?
    a) Peace
    b) Desire (including greed, lust, conflict, fury)
    c) Coldness
    d) Harmony
    Ans : b) Desire (including greed, lust, conflict, fury)
  26. According to the poem “Fire and Ice,” which of these does ‘ice’ primarily represent?
    a) Warmth
    b) Love
    c) Hate (including intolerance, rigidity, insensitivity, coldness, indifference)
    d) Passion
    Ans : c) Hate (including intolerance, rigidity, insensitivity, coldness, indifference)
  27. The poem “Fire and Ice” discusses two main ways the world could perish. What are they?
    a) Flood and drought
    b) Fire and Ice
    c) Wind and rain
    d) Sun and moon
    Ans : b) Fire and Ice

Read Also : More MCQs

Leave a Comment